Kezdőlap
Mokkomplex logó MOK Komplex Pénzügyi Tanácsadó Kft.
1068 Budapest, Szondi u. 100.
web: www.mokkomplex.hu
e-mail: mokkomplex@mokkomplex.hu
Hasznos linkek:
www.mok.hu
www.mnb.hu
RólunkBiztosítási szolgáltatásokPénzügyi szolgáltatásokEgyéb kedvezményekÉrdekel! Kapcsolat

Néhány szó a lakástakarékpénztári megtakarításról

A lakás-előtakarékosság államilag támogatott megtakarítási forma . Ez azt jelenti, hogy nem csupán a saját megtakarításait tudja felhasználni, hanem állami támogatást is kap lakáscélú tervei megvalósításához .
A jelenlegi kamatkörnyezetben a lakás-előtakarékosság ideális megoldás lehet azoknak, akik biztonságos, ugyanakkor a betéti kamatoknál magasabb hozamot szeretnének elérni és az összeget mindenképpen lakáscélra (például: vásárlás, korszerűsítés) szeretnék fordítani. A lakás-takarékpénztárak működését, a lakás-előtakarékossági szerződés feltételeit jogszabályok rögzítik.
A lakás-előtakarékosság egyik nagy előnye a garantált állami támogatás igénybevételének a lehetősége , amennyiben Ön arra jogosult. A befizetések után az állam 30% támogatást ad, maximum 10 évre, legfeljebb évente 72 000 forintot . Természetesen kamatot is kap a lakástakarék-pénztártól, mely után nem kell kamatadót fizetni.
Ezen kívül lehetőség nyílik hitelfelvételre is, mely kedvezőbb kamatozású is lehet, mint a piacon elérhető lakáshitelek.
A konstrukció másik nagy előnye ezen kívül, hogy a szerződésben a megtakarításra és a felvehető hitelre vonatkozó feltételek a futamidő alatt nem változtathatóak. Összességében elmondható, hogy ez kiszámítható konstrukció.
Mire használható fel az összegyűjt pénzösszeg?

A lakáscélú előtakarékosság a lakáscélok széles körére, például lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, lakáscélú hitel kiváltására használható.

Milyen részei vannak a szerződésnek?

A szerződéses összeg több elemből, így a befizetésekből, állami támogatásból, betéti kamatokból és a felvehető hitelösszegből áll. Ezek összege képezi a szerződéses összeget.

Milyen költségek merülhetnek fel?

Az általános szerződési feltételek tartalmazzák a felszámított díjakat. Ezek a következők lehetnek:

  • a szerződés megkötésekor számlanyitási díj
  • a szerződés megtakarítási ideje alatt számlavezetési díj (maximum 1800,- Ft/év)
  • a szerződés módosításakor szerződésmódosítási díj (maximum 2000,- Ft)
  • a szerződés szüneteltetése esetén szüneteltetési díj (maximum 2000,- Ft)
  • a lakáskölcsönre kezelési költség (éves mértéke nem lehet több mint a hitelév első napján fennálló lakáskölcsön 1%-a)

A lakás-takarékpénztár egyéb költségeket csak az ügyfél által igényelt egyéb szolgáltatások után számíthat fel, melyeket díjtáblázatban kell rögzíteni.

A betétbefizetésekre és azok kamatára kiterjed az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája (100 ezer €-ig).
A szerződés örökölhető, kedvezményezett jelölhető.

Melyek a lakástakarékpénztári megtakarítás előnyei?

A megtakarítási forma forma előnye, hogy a vállalt (havi) pénzügyi terhek előre kiszámíthatók, tervezhetők. Ez a fajta megtakarítás a lakáscélok széles körére alkalmazható. Egy családon belül több családtag is köthet előtakarékossági szerződést, a közeli hozzátartozó is felhasználhatja a szerződéses összeget.

Egy adószámra egy naptári évben csak egy szerződés után igényelhető állami támogatás . Családon belül viszont közeli hozzátartozó kedvezményezett javára is köthető szerződés, így egy családon belül több lakás-előtakarékossági szerződés megkötésével többszörösen igénybe lehet venni az éves állami támogatást.

A minimális megtakarítási időszak 4 év, a maximális 10 év. Ha a megtakarítási időszak lejárt, de a 10 év még nem telt el, és nem szeretné felhasználni az összegyűjtött pénzt, akkor tovább takarékoskodhat. Az összegyűlt pénz felhasználását követően újra szerződést köthet, így folyamatosan igénybe veheti az állami támogatást.


A szerződés szüneteltetése
Bármikor megszüntethető a szerződés, akár lejárat előtt is a megtakarítási időszakban. Amennyiben a megtakarítást Ön nem lakáscélra használja fel, visszakapja a befizetett megtakarítási összeget és annak kamatát, viszont ilyen esetben az állami támogatás nem illeti meg. Felmondás esetén az állami támogatás akkor tartható meg, ha a megtakarítási időből legalább négy év eltelt és a megtakarítást lakáscélra használja fel.

 

Forrás: MNB